Okoszebrák teszik biztonságosabbá a közlekedést Szigetszentmiklóson

Okoszebrák teszik biztonságosabbá a közlekedést Szigetszentmiklóson

A Penny Market előtti és a Gyári úti gyalogátkelők okoszebrákká alakultak át, lézerrel világítják meg a gyalogosok lábát, hogy az autós jobban lássa.

Nagy János polgármester közösségi oldalán írta le az okoszebrák működését: amikor a gyalogos a zebrához ér, az oszlopokon lévő jelzőlámpa villogni kezd (figyelmezteti az autóst), majd ha lelép a gyalogos, éles lézerfény világítja meg az áthaladó gyalogos lábát. Ennek célja, hogy a rossz látási körülmények ellenére jól látható legyen, aki épp átkel a zebrán.

A dologban az is jó, hogy a telepítéshez az útburkolatot nem kellett megbontani, a forgalmat sem kellett megállítani. A gépjárművel közlekedő jobban látja az átkelő gyalogosforgalmat még időben, bármilyen időjárási viszonyok között. Az oszlopok napelemmel működnek, és olyan érzékelő is van rajtuk, ami statisztikai adatokat szolgáltat a forgalommal kapcsolatosan.

Nagy János polgármester kommentben érkezett kérdésre leírta, hogy a megvalósításról még a járványidőszakot megelőzően döntöttek, de mivel teljesen nyílt és minden elemében átlátható eljárást akartak, sok időbe telt, mire megvalósult. A városvezető így fogalmazott: 

sokan úgy gondolják, hogy bármilyen beruházáshoz elegendő egy-két hét, esetleg hónap. Ez is jól mutatja, hogy nem egyik pillanatról a másikra jön a változás, hanem szépen lassan időrendben. Az átláthatóság, nyílt pályáztatás és egyéb demokratikus folyamat pedig nem gyorsítja az ilyen fejlesztéseket, hanem lassítja, de így tiszta.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.22

Szépen halad programja megvalósításával Nagy János

Egy év alatt nem lehet mindent megoldani, de nagyot léptünk előre, például az esővízzel kapcsolatos problémák jelentős részét megoldottuk és ezt a munkát folytatjuk - mondta el Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János.

  • 2020.10.22

Elkészült a felújítás: ma adják át a 3-as metró déli szakaszát

Jó hír érkezett a tömegközlekedők számára, csütörtöktől használhatjuk a M3-as metró felújított, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát.

  • 2020.10.21

Végre rendezik a Bucka-tó környékét Szigetszentmiklóson

Parkosítják a Bucka-tó környékét a rekultiváció után, ezzel évtizedes adósságot törleszt Szigetszentmiklós - derült ki a heti polgármesteri online fogadóórán.