Ha jacht, ha helikopter: a mi pénzünket égeti Szijjártó luxusminiszter

Ha jacht, ha helikopter: a mi pénzünket égeti Szijjártó luxusminiszter

A botrányos körülmények között beszerzett luxushelikopterért háromszoros árat fizetett a rendőrség.

Orbán leghűségesebb csicskájának bejött a magasélet: ha éppen nem az Adrián luxusjachtozik egy NER-oligarcha pénzén, akkor a rendőrség erre a célra fenntartott bőrüléses helikopterével repked az országban. Az LMP-s Demeter Márta adatkéréséből és a luxusminiszter által használt jármű hátterének utánajáró 24.hu gyűjtéséből az derült ki, hogy 

2014 októbere óta legalább 16-szor gondolta úgy Szijjártó, hogy az állami Merciben tespedés már túl pórias a számára, és ezért helikopterre száll.

Szijjártó rendszeresen a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét használja. A gyártó McDonnell Douglas kínálatában ez a repülő limuzin, az úgynevezett luxury cabin interior kategóriába tartozó változat. Ez az a gép, amivel az uniós választás kampányában Orbán is villogott. Ezzel vitte le a Magyarországra látogató Matteo Salvini olasz belügyminisztert, hogy elbüszkélkedjen neki a déli határkerítéssel. 

A 23 éves helikopter korábban a gyártó cég bemutatógépe volt, majd egy német cégtől volt bérelhető.

A luxusjármű 2017-ben került Magyarországra, méghozzá teljesen a Fideszhez méltó, tehát botrányosan közpénzpazarló és korrupciógyanús körülmények között.

Egyike volt ugyanis annak az öt használt MD-902 Explorernek, amelyet a Belügyminisztérium vett 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg 4 milliárd forintért, "természetesen" közbeszerzés nélkül. Az üzletről az akkor még létező Népszabadság derítette ki, hogy az eladó valójában csak 4,8 millió eurót kért a a flottából kivont járművekért, az ezen felüli 8,8 millió euró, tehát a tényleges eladási ár közel kétszerese a közvetítő cseh cég zsebében landolt.

Bár a finom bőrüléseivel szemmel láthatóan alkalmatlan bármilyen rendőrségi akcióra, az ORFK ragaszkodik ahhoz a hivatalos magyarázathoz, hogy nem VIP célra szerezték be ezt a gépet. 

A cseppet sem életszerű magyarázat az, hogy rendszeresen cserélgetik az üléseket, mintha azok szimpla székek lennének, és nem komoly munkával beszerelt részei a járműnek. Ha kormányzati szereplők – akár váratlan – utaztatására kell készenlétben állnia, akkor miképp lenne bevethető rendőri feladatokra?

Ez a magyarázkodás kétségtelenül hasonlít a Honvédség repülőivel kapcsolatos kormányzati tódításokra. Azok is hivatalosan csapatszállító gépek, de katona még nem látta belülről a luxusfelszereltségüket, maximum fotón. A valóságban ugyanis kormánygépként működnek, de ezt hosszú ideig nem akarták elismerni.


Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.26

Iszonyatos pénzekből utazgat Orbán külföldre

A tisztességes magyar emberek megbecsülésére sajnálja, saját utazgatásaira szórja a pénzt a felcsúti miniszterelnök.

  • 2020.10.26

A rendőrség sunnyog: nem mondják meg mennyiért helikoptereztek a fideszesek

A Népszava kérdésére csak hallgatás és ostoba magyarázkodás volt a válasz az ORFK részéről. Titkolják, mennyiért helikopterezett Szijjártó és Pintér.

  • 2020.10.25

Brutálisan drágul a kenyér, de Orbánékat nem érdekli

Egyrészt nekik úgyis mindegy, mennyibe kerül, a milliós fizetésükből bármire futja nekik. Másrészt meg úgysem azt a kenyeret eszik, mint mi.