Okoszebrák teszik biztonságosabbá a közlekedést Szigetszentmiklóson

Okoszebrák teszik biztonságosabbá a közlekedést Szigetszentmiklóson

A Penny Market előtti és a Gyári úti gyalogátkelők okoszebrákká alakultak át, lézerrel világítják meg a gyalogosok lábát, hogy az autós jobban lássa.

Nagy János polgármester közösségi oldalán írta le az okoszebrák működését: amikor a gyalogos a zebrához ér, az oszlopokon lévő jelzőlámpa villogni kezd (figyelmezteti az autóst), majd ha lelép a gyalogos, éles lézerfény világítja meg az áthaladó gyalogos lábát. Ennek célja, hogy a rossz látási körülmények ellenére jól látható legyen, aki épp átkel a zebrán.

A dologban az is jó, hogy a telepítéshez az útburkolatot nem kellett megbontani, a forgalmat sem kellett megállítani. A gépjárművel közlekedő jobban látja az átkelő gyalogosforgalmat még időben, bármilyen időjárási viszonyok között. Az oszlopok napelemmel működnek, és olyan érzékelő is van rajtuk, ami statisztikai adatokat szolgáltat a forgalommal kapcsolatosan.

Nagy János polgármester kommentben érkezett kérdésre leírta, hogy a megvalósításról még a járványidőszakot megelőzően döntöttek, de mivel teljesen nyílt és minden elemében átlátható eljárást akartak, sok időbe telt, mire megvalósult. A városvezető így fogalmazott: 

sokan úgy gondolják, hogy bármilyen beruházáshoz elegendő egy-két hét, esetleg hónap. Ez is jól mutatja, hogy nem egyik pillanatról a másikra jön a változás, hanem szépen lassan időrendben. Az átláthatóság, nyílt pályáztatás és egyéb demokratikus folyamat pedig nem gyorsítja az ilyen fejlesztéseket, hanem lassítja, de így tiszta.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

Bóna Zoltán pofátlan cinizmusa: reménykedik, hogy Százhalombatta kitart

Bóna Zoltán jövőre havi 2,153 millió forintot keres majd, de reméli, hogy az önkormányzatot nem viselik meg a nehézségek.

  • 2020.09.25

Új sportcentrummal bővült Százhalombatta

Az egykori óvárosi Fáraó helyén hivatalosan is megnyitotta kapuját az Omega Sportcentrum - jelentette be Vezér Mihály polgármester.

  • 2020.09.18

Menő videón az új szigetszentmiklósi lézeres okoszebra

Az új rendszer jelentősen csökkenti a balesetveszélyt a kockázatos gyalogos átkelőknél.